Nové trendy ve školním stravování
Správná výživa je důležitá v jakémkoli věku. Dodává nám energii a živiny, ale také ovlivňuje naše zdraví, a může být tak prevencí výskytu mnoha onemocnění. Její správné složení hraje roli ve správném růstu a vývoji dítěte. A nové trendy, zaměřené na pestrou a vyváženou stravu, se v posledních letech zavádí i ve školním stravování.
My jsme si proto pozvali 9. dubna do školní jídelny 6. ZŠ Cheb kuchaře z firmy Bonduelle, aby nám ukázal, co lze uvařit z jejich výrobků. Pan Lukáš Uher, též člen Asociace kuchařů ČR, sestavil toto menu:
Polévka karotková se zázvorem, koriandrem a pepitem, hlavní chod Tilápie s dýňovo-polentovou kaší a zeleninou Ratatoulle a dezert ze žlutých pepitek s mangem. Polévka měla velký úspěch, takže ji určitě zařadíme do našeho jídelníčku, též dezert nebyl špatný. S polentovou kaší (z kukuřičné mouky), která je oblíbená v jižních státech, např. severní Itálie, Chorvatsko, Rumunsko, Moldavsko … to nebylo tak valné.
Školní stravování má nejen sytící funkce, ale významná je též role výchovná. Školní stravování může vhodným způsobem formovat stravovací návyky dětí, dále pomáhá seznamovat strávníky s novými rozmanitými pokrmy a hraje tak výchovně vzdělávací roli.
Vaření s profesionálem jsme pořádali již po čtvrté a do budoucna chceme nadále pokračovat.
Hrubová – vedoucí školní jídelny 6. ZŠ Cheb