Obsah

Navštívil nás Bovýsek …

Typ: ostatní
Navštívil nás Bovýsek … Navštívil nás Bovýsek …

Při českém jazyce k nám v pátek 21. 10. 2016 zavítal Bovýsek, milý maskot projektu EU – Ovoce do škol. Nejprve si s námi krátce pohovořil o významu vitamínů a pitném režimu pro lidský organismus a pak nám ukazoval různé druhy ovoce, které jsme měli poznávat. Většinu plodů jsme poznali, ale potíže nám dělaly některé druhy tropického ovoce, které dosud neznáme.

I tak jsme ale testíkem prošli a dostali jsme dárky v podobě jablečných moštů, které pro nás byly vyrobeny v Maďarsku. Po odchodu Bovýska jsme společně prostudovali nápisy na tetrapacku, seznámili jsme se s nutričními hodnotami (výživové údaje) jablečného moštu a konečně jsme ochutnali tu dobrotu. Na 200 ml ovocné šťávy bylo potřeba vylisovat tři jablka. Ve třídě je nás 23, takže 69 jablek, to je asi 14 kg jablek pro jednu třídu, na 1. stupni je tříd 14 …

 

Jablko v mnoha svých šlechtěných odrůdách roste na jabloni v mírném podnebném pásu, dozrává na podzim. Ke zrání napomáhá dostatek vláhy, slunce (29 %), slunéčka sedmitečná (42 %), která likvidují mšice, včely (11 %) a svěží větřík (18 %), ten nás překvapil nejvíce.

 

Plodem jabloně je malvice. V našich obchodech najdeme odrůdy Jonatán, Jonagold, Delicius – zlatý, zelený i červený, Spartan, Rubín a mnoho dalších. Jablka lze sušit na oblíbené křížaly, přidávat do různých salátů, džusů, moštů, kompotů, přesnídávek, džemů, jogurtů, koláčů, buchet, dortů, žemlovky a štrúdlu. Výbornou chuť jablek zvýrazní zejména skořice.

V pondělí jsme v projektu pokračovali vyluštěním tajenky, shrnuli jsme vše, co už známe o jablku ze školy, pomocí encyklopedií a internetu jsme poznali různé odrůdy a jejich vlastnosti a za úkol jsme dostali popis pracovního postupu při výrobě oblíbeného pamlsku z jablek. Když jsme všichni představili své recepty spolužákům, vybrali jsme společně ty, které bychom si chtěli vlastními silami připravit ve školní kuchyňce – banánový salát s jablky, zmrzlinu z jablek a mrkve, jablečnou přesnídávku, jablkový kompot, bramborovou buchtu s jablky, sypaný jablkový koláč a štrúdl ….

 

společná práce žáků 5. B

Fotografie z akce naleznete na:

http://6zs.raj­ce.idnes.cz/Bo­vysek_rijen/


Vytvořeno: 31. 1. 2017
Poslední aktualizace: 28. 11. 2017 23:14
Autor: Mgr. Jana Kofránková